27.07.2015, 16:29 h

Dronning Dorotheas Kapel, Sønderborg Slot (DK)

Dronning Dorotheas Kapel, slotskirken på Sønderborg Slot, er et enestående monument. Det er Danmarks ældste kirkerum fra renæssancen og et af de få bevarede fyrstekapeller i Europa fra reformationens tid.

„Orglet i Dronning Dorotheas Kapel er mærkværdigt. Den organist, der for første gang sætter sig til orglet opdager hurtigt, at man ikke kan forlade sig på sine sædvanlige rutiner og reflekser, når man skal spille her.“

Det, der gør orglet i Sønderborg Slotskirke så specielt, er først og fremmest tangenterne. De to manualklaviaturer er helt forskelligt indrettet, og ingen af dem ligner noget andet orgelklaviatur i landet. For det andet er tonelejet forskudt en halv oktav opefter, hvilket betyder, at alle toner er lysere end normalt. Der kommer derfor en helt anden klang fra tangenterne end den, man som musiker ville forvente. Den særlige stemning betyder også, at nogle tonearter klinger meget rent, mens andre skærer i ørerne.

Renæssanceorglet virker både i udseende og lyd meget oprindeligt, men det er det ikke. Orglet gennemgik en stor restaurering i 1994-96, hvor alle indre dele blev skiftet ud. Derfor er det faktisk et helt nyt instrument, bygget ind i et gammelt orgelhus. Men den nye bygmester, Mads Kjersgaard, har bygget orglet i nøje overensstemmelse med 1500-tallets traditioner.

Det er ikke lykkedes at finde dokumentation for, hvem der byggede det oprindelige orgel. Men flere spor peger hen på Hermann Raphaëlis v. Rottenstien-Pock, der blandt andet også har bygget 1500-tals orglet i Roskilde Domkirke.

 

 

Mads Kjersgaard 1996
Rekonstruktion af renæssanceorglets tilstand 1626
Orgelhus: Hermann Raphaëlis (?) o. 1570

Oberwerck:
Principal 6’
Grossgedact 6’
Querpfeife (Discant) 6’
Octava 3’
Nachthorn 3’
Superoctava 1 1/2’
Sedecima 3/4’
Mixtur
Trompet 6’
Unterpositiv:
Octavflöite 3’
Superoctavflöite 1 1/2’
Zimbel
Regal
Omfang: Oberwerck F- a„, Positiv C-a´´ med subsemitoner for dis, dis´ og dis´´. Manualkoppel, Tremulant. Tonehøjde a = 625 hz. Temperering: middeltone.

Museum Sønderjylland, Sønderborg Slot, Sønderbro 1, DK-6400 Sønderborg

Videregående links – Weiterführende Links:

Museet på Sønderborg Slot

Orgelbyggare Mads Kjersgaard

Sønderborg Kommune

Ferieregion Sønderborg

 

Karte zentrieren
Verkehr
per Fahrrad
Transit
Google MapsRoutenplanung starten